Praktické informace:

* Do Grónska létají jen dvě letecké společnosti - Air Greenland a Icelandair. Nejčastěji se létá z Kodaně nebo z Reykjavíku. My zvolili cestu přes Island.

* Po znovuotevření se turistům Grónska v roce 2021 byl nutný PCR test, provedený v některé ze severských zemí nebo na Islandu.

* Bez offline map stažených v telefonu nebo v GPS se lze těžko neznámým terénem pohybovat.

* Vodu jsme nabírali v potokách i říčkách a nijak jsme ji chemicky neupravovali ani nefiltrovali.

* V Grónsku se platí dánskými korunami, ale všude lze bez problémů platit kartou.

* Českým občanům stačí platný pas. Vízum není nutné.

* Plynové bomby jsme nakupovali v Nuuku. Viděli jsme je ale i v Kapisillitu v malém obchodě. 

Počasí:

Běžná turistická sezóna trvá od června do srpna

Grónsko se nachází v arktickém klimatickém pásmu, průměrná teplota v letní měsíce nepřekračuje 10 ° C. V jižní části země však teploty mohou dosáhnout 20 ° C v červnu, červenci nebo srpnu.

Panuje tu nízká vlhkost Ve srovnání s jinými zeměmi je vzduch obecně velmi suchý a kvůli nízké vlhkosti vzduchu nejsou teploty tak cítit, jak by se dalo očekávat.

Nízká vlhkost také znamená, že vidíte dále, než jste zvyklí. Hory, které vypadají docela blízko, bývají dále, než si myslíte.

Vzhledem k nízké vlhkosti v Grónsku se v létě zdá, že je venku tepleji, než byste čekali.

Počasí v Grónsku v létě je nepředvídatelné, letní mlhy na pobřeží země jsou poměrně časté. A dokonce i vítr, jehož rychlost dosahuje 60-70 m / s, je v létě poměrně častým jevem.

Jihozápadní Grónsko omývané teplým západním prouděním má nejteplejší a nejmírnější podnebí. Průměrná lednová teplota je od minus 1 do minus 4 °, průměrná červencová teplota je asi 11 °. Ale obecně je zde léto chladné a vlhké a zimy větrné a zasněžené. 

Obecné informace o Grónsku

* Největší ostrov na světě. Většinu jeho území pokrývá led. Jen 15 % jeho území není trvale zaledněno.

* Grónský ledovec je po Antarktickém ledovci druhý největší na světě.

* Grónsko patří Dánsku, ale geograficky náleží k Severní Americe.

* Grónsko je autonomní součást Dánského království, jehož hlavou státu je dánský monarcha.

* Země je ale řízena vlastní vládou a parlamentem. Dánsku přísluší jen obrana země a zahraniční politika.

* V Grónsku v roce 2021 žilo 57 000 lidí. Největším městem a hlavním městem Grónska je Nuuk,

který má 16 000 obyvatel.

* Nuuk je jedním z nejmenších hlavních měst na světě, pokud jde o počet obyvatel.

* Žijí tu lední medvědi, sobi, pižmoňi, polární vlci, zajíci či lišky.

* V moři žijí například mroži, velryby a tuleni, z ptáků pak například orel mořský.

* Častou příčinou smrti je tady sebevražda.

* Jako první Grónsko nejspíš spatřil Viking Gunnbjørns, jehož loď k pobřeží zahnala bouře.

* Co se ví určitě, je že zde přistál v roce 982 přistál Erik Thorwaldsson, díky své barvě vlasů známý jako Erik Rudý, který byl na domovském Islandu odsouzen k tříletému vyhnanství za zabití.

* Chtěl trvale osídlit Grónsko a panovat v něm, ale k tomu potřeboval nabrat osadníky. Aby je přesvědčil, pojmenoval nově objevené území Zelená země (Grønland) a tak barvitě líčil jeho krásy, že jich nakonec získat dost. Je třeba říct, že moc nelhal.

* I tehdy zabíral velkou část ledovec, ale klima bylo přijatelnější, prudce se ochladilo až v patnáctém století, tzv. malé době ledové. Ta přinesla konec éry Vikingů. Odlišným podmínkám se nedokázali přizpůsobit, nebyli jen válečníci, ale hlavně zemědělci.

* Drsné prostředí naopak nevadilo Inuitům, kteří tady žijí dodnes. Pikantní je, že padesátkrát menší mateřská země Dánsko se díky tomu stala vlastně největší "koloniální velmocí" na planetě.

* Kapisillit znamená v grónském jazyce losos. Řeka u Kapisilltu je jediným místem tření lososů v Grónsku

* Doprava do Kapisillitu je možná jen lodí nebo vrtulníkem. Cesty mezi městy prakticky neexistují.

* Kapisillit je osada v jihozápadním Grónsku. V roce 2020 měla osada 52 obyvatel.

* Cesta lodí z Nuuku do Kapisillitu trvá cca 2:30 hod. 

Na tuhle loďku nám právě dorazily palubní vstupenky. Za měsíc se chystáme na málo chozený trek do eskymácké osady Kapisillit v západním Grónsku odkud půjdeme po svých zhruba 120 km do malého města kde nám letí zpátky letadlo do civilizace. Budeme mít drona, rybářský prut a mapu. Bude to velkolepé, začínám odpočítávat dny a bzučet nedočkavostí

Příprava I.

25.06.2021

24. 6. 2021 - Letenky máme koupené a letíme přes Island. Silná olomoucká čtveřice Markéta, Zdeněk a Dan s Lišákem jsme se sešli ve Slavoníně na hřišti a u pivíčka řešili nutné věci. Jediný, koho naše odborné pindy a pivo nezajímaly, byl Lišák, ale je mu odpouštěno. :-)

Původně jsme měli jet do amazonské džungle. Covidová pandemie nám ale cestu komplikuje, resp. už několik měsíců je Surinam turistům uzavřený. Měníme tedy pro letošní rok plány a místo do džungle jedeme do polární krajiny.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky